L’erupció dentària correspon a la mobilització o desplaçament de la dent des de l’interior de l’os maxil·lar o mandibular fins a la seva posició final dins de l’arcada bucal, culminant amb normalitat aquest procés un cop assolida una correcta oclusió amb l’antagonista. Conèixer la seva evolució i entendre-la com un procés fisiològic és de vital importància pel fet que serveix com a guia per valorar el desenvolupament i creixement dels nens. Si hi ha alteracions a nivell eruptiu es poden anar coordinant i controlant amb l’especialista en ortodòncia qui és l’encarregat de guiar el correcte creixement en cas de necessitar-ho. Abans es tenia com a protocol intervenir amb ortodòncia una vegada que haguessin erupcionat la totalitat de dents definitives, però des de fa un temps s’ha demostrat que davant la necessitat de guiar i corregir mossegades, mal oclusions dentals o mal posicions, entre altres, el problema se sol solucionar molt més fàcil amb ortopèdia, que és la branca de l’ortodòncia que guia els moviments de creixement, i no amb ortodòncia convencional.

TIPUS DE DENTICIÓ:

  1. DENTICIÓ TEMPORAL: s’inicia als 7-8 mesos de vida amb l’erupció dels incisius centrals inferiors i acaba amb l’erupció dels primers premolars ja que aquests expulsen de l’arcada els últims dents temporals que haurien de quedar als 12 anys, aproximadament.
  2. DENTICIÓ MIXTA: És la transició de la dentició temporal a la definitiva, es parla de dentició mixta quan hi ha a la mateixa boca dents temporals i dents definitives. En general, correspon des dels 5-6 anys fins als 12 anys, aproximadament.
  3. DENTICIÓ DEFINITIVA: Quan els maxil·lars van augmentant de mida es van substituint les dents temporals per dents més grans que estan dissenyats per estar a la boca tota la vida, sempre que no hi hagi problemes de lesions cariosas importants, infeccions, problemes de geniva o traumes, entre d’altres. S’inicia als 5-6 anys amb l’erupció dels incisius centrals inferiors i culmina al voltant dels 13 anys amb l’erupció dels segons molars.

TIPUS DE DENTS:

tipos de dientes

CRONOLOGIA DE L’ERUPCIÓ TEMPORAL:

  1. Incisius centrals: 7-8 mesos de vida
  2. Incisius laterals: 11 mesos de vida
  3. Primer molar: 15 mesos de vida
  4. Canins: 19 mesos de vida
  5. Segon molar: 23-24 mesos

cronología erupción dental temporal

CRONOLOGIA DE L’ERUPCIÓ DEFINITIVA:

  1. Incisius centrals inferiors: 6-7 anys
  2. Incisius centrals superiors: 7-8 anys
  3. Incisius laterals inferiors: 7-8 anys
  4. Incisius laterals superiors: 8-9 anys
  5. Canins superiors: 11-12 anys
  6. Canins inferiors: 9-10 anys
  7. Premolars superiors: 10-12 anys
  8. Primer molar superior i inferior: 6-7 anys
  9. Segon molar superior i inferior: 11-13 anys

cronología erupción dental definitva

Hi ha condicions que alteren l’erupció dentària, ja sigui accelerant o retardant el procés.

FACTORS QUE ACCELEREN L’ERUPCIÓ DENTÀRIA: 

FACTORS QUE RETARDIN L’ERUPCIÓ: 

SÍMPTOMES DE L’ERUPCIÓ DENTÀRIA:

Solem associar l’erupció dentària amb certs símptomes d’irritabilitat del nadó. Tot i ser un procés fisiològic normal, hi ha alteracions lleus i controlables que alguns nadons pateixen. No són estrictes les seves aparicions, el procés eruptiu es pot dur a terme amb o sense símptomes. Alguns d’aquests símptomes són:

  1. Inflamació i envermelliment de les genives
  2. Irritabilitat per zones adolorides
  3. Baveig freqüent
  4. Necessitat de portar objectes a la boca per alleujar zones irritades

Hi ha una gamma alta de mossegadors de goma que es poden refredar a la nevera i així disminuir els símptomes incòmodes. Però sobretot, el més important és portar un correcte control amb el odontopediatra, que és l’especialista qualificat per guiar el correcte creixement de les arcades i valorar l’erupció dental. Recomanem un control anual des de l’aparició de les primeres dents a la boca.

Unitat de Clínica Dental/ Dra. Jiménez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *