En pocs dies els nens tornaran a les aules. En aquest breu post, des del Servei de Pediatria de la Policlínica Comarcal Vendrell, volem compartir amb les famílies consells a tenir en compte perquè la rutina diària sigui suportable i saludable.

Dormir: la millor manera de començar el dia és haver tingut un somni reparador. Recordar que els nens han de tenir un horari que s’adapti a la seva edat. Per això es recomana que en l’edat pre-escolar dormin entre 10 i 12 hores, i a partir de l’edat escolar entre els 6 i els 10 anys un mínim de 9 hores. A més de respectar el mateix horari per anar-se’n al llit cada nit, s’han d’evitar aquells factors (com a mínim 2 hores abans de dormir) que dificulten l’inici del son com són: jugar amb la tablet, el mòbil o veure televisió.

Esmorzar: és el menjar més important del dia. En diversos estudis científics s’ha demostrat que els nens que esmorzen tenen més concentració, energia i millor rendiment escolar. Així mateix és el moment ideal per donar als nens aliments que aportin Calci i Vitamina D i enfortir els seus ossos, com el iogurt, la llet i els cereals fortificats. Així l’esmorzar ha de transformar-se en una prioritat; sent ideal que tota la família pugui seure junta per prendre l’esmorzar.

Prevenció i tractament d’infeccions: el rentat de mans és l’eina a ressaltar en la prevenció del contagi de les infeccions de l’edat preescolar i escolar. El rentat de mans s’ha de fer amb aigua i sabó: després d’anar al bany i abans de menjar. Igual que el dormir i l’esmorzar ha de formar part dels hàbits saludables diaris del nen i la seva família, sent el moment de la tornada a l’escola un punt de partida propici per al seu compliment diari. Un altre pilar de la prevenció d’infeccions són les vacunes. Mantenir l’esquema de vacunació al dia evita contraure malalties i alhora permetre a llarg termini la seva eradicació (com ja ha passat amb la verola i la poliomielitis). Pel que fa al tractament de les infeccions recordar la importància de no automedicar al nen, el pediatre serà l’encarregat de decidir quan i com tractar les afeccions dels menors de la família. Saber que les infeccions virals no es tracten amb antibiòtics, els quals es reserven per a aquelles que són bacterianes.

Unitat de Pediatria / Dra. Klear y Dr. Novoa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *