La càries és una de les infeccions més comú en tota la població mundial, es tracta d’un problema multifactorial, és a dir, es genera a causa de la suma de diverses causes, i aquí analitzarem cadascuna d’elles.

Bàsicament es tracta de la destrucció dels teixits durs dentals (esmalt i dentina) a causa dels àcids dels bacteris que s’alimenten de la nostra dieta cariogènica. Un cop produït el dany a nivell estructural la càries va avançant cap a l’interior de la dent on es troba el teixit tou que és el nervi dental o polpa, amb això el que volem recalcar és que és un procés que avança i cada vegada es fa més gran dins de les nostres dents i pot arribar a destruir la totalitat de l’estructura dentària. Per això, és vital visitar al teu odontòleg de confiança, mantenir una higiene bucal correcta a més de controlar la dieta cariogènica.

Factors que determinen la presència de CÀRIES:

  1. Morfologia de les dents. Hi ha més probabilitats de patir càries si tenim fosses molt profundes, espais entre les dents o una qualitat de l’esmalt defectuosa. Això només ho poden determinar els especialistes. Segons sigui el cas i si cal es poden segellar les fissures. Pel que fa a la mal oclusió, el recomanable és realinear tota l’arcada amb ortodòncia per evitar l’acumulació de placa. Quant als defectes en l’esmalt, el més recomanable és col·locar fluor 1 cop a l’any a les consultes dentals i d’aquesta manera es genera una espècie de vernís que protegeix l’esmalt dental.
  2. La saliva. El paper que juga la saliva dins la nostra boca és vital. En ella comença la digestió gràcies als seus enzims, amb ella es genera una espècie d’escombrat constant que manté neteja la boca. Finalment ajuda a remineralitzar zones erosionades, sempre que el Ph sigui neutre o proper a 7 i una quantitat de normal a abundant. Si el Ph salival és més àcid ajuda a que la presència de càries augmenti afavorint l’erosió de la dent. La saliva no es pot modificar significativament però sí podem millorar-la, ingerint aliments alcalins com tots els derivats de la llet, lactis, iogurts, formatges, o prenent pastilles estomacals antiácidas com si fossin caramels.
  3. La dieta cariogènica. La dieta és bàsicament del que es “alimenten” els bacteris, de manera que com menys les alimentem menys creixeran. La dieta cariogènica està basada en els carbohidrats, pastes, patates, pa, farina, sucres. Els carbohidrats són fonamentals per a la nostra vida ja que són els que ens aporten l’energia, per la qual cosa no és prudent deixar de consumir-los. Simplement cal mantenir una correcta higiene, i mantenir un control, no menjar-los en excés. Hem de prestar atenció també el temps d’exposició de les nostres dents als àcids, refrescos, substàncies cítriques, picants, etc.
  4. Higiene. Aquest punt, encara que és obvi és important recalcar-. Ens hem de raspallar les dents després de cada menjar, esperant sempre uns 15-20 minuts. per afavorir que l’acidesa pugi, a causa de que sol baixar quan mengem per iniciar el procés de digestió a la boca. A més de la freqüència, la tècnica i un adequat raspall dental són fonamentals. Aprofundirem en aquest punt en un altre article.
  5. Genètica. Per descomptat s’hereta tot, tant el genotip favorable com el desfavorable. Si algun familiar pateix de periodontitis, o càries general probablement el pacient tingui més probabilitats de patir malalties dentals.

La manera de mantenir un correcte estat de salut dental és visitar periòdicament al teu odontòleg de confiança i aclarir tots els teus dubtes pel que fa als factors de risc de les càries.

Unitat Clínica Dental / Dra. Jímenez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *