“Feia temps que volíem tenir un fill i no podíem, sabíem que passava alguna cosa. Cada vegada que uns amics ens anunciaven que esperaven un fill, ens sentíem malament perquè no ens l’alegràvem suficient. Sí que estàvem contents però també ens dèiem: perquè ells sí i nosaltres no. Sona egoista, però era així i no ho podíem evitar. Però només podíem fer veure que ens feia il·lusió quan realment ens superava la tristesa que sentíem…”.

No és un relat totalment real però podria ser-ho. Aquest és el sentiment de moltes de les persones que desitgen tenir un fill i no ho aconsegueixen per si soles. Cada vegada són més les persones que acudeixen a un centre de reproducció per fer realitat el desig de tenir un fill. El número de tractaments creix any rera any naixent uns 15.000 nens fruit de tractaments el que suposa el 3% del total.

Tot i així, tot i que cada vegada és més habitual, les persones o parelles que s’hi enfronten, normalment ho fan per primera vegada, i no estan preparades per al fet que aconseguir un embaràs desitjat pugui arribar a ser dificultós. Moltes vegades, s’acostuma a portar en privat o es parla en entorns reduïts, ja sigui pels dubtes o la incertesa d’èxit del procés pot arribar a ser dur i perquè encara és en gran part un tabú a la nostra societat.

Per tot això és de vital importància, que quan es porta un any o més tenint relacions amb la voluntat de tenir un fill i no s’aconsgueix es fa necessari acudir a una clínica, i és en aquest moment que cal tenir en compte quins són els factors més importants per escollir-la. El tracte humà del metge i del seu equip, proper i personalitzat és primordial, perquè seran ells els que guiaran i estaran al costat de la persona en tot moment.

És important també valorar si hi ha o no llista d’espera i poden adaptar-se als teus horaris i si es pot, consultar amb altres persones que hagin pogut passar pel mateix. I evidentment fixar-se en les taxes d’èxit d’embaràs: una clínica que ofereix taxes per sobre la mitjana, és sinònim de què treballa bé. Quan et decideixes a tirar endavant, pot semblar que el temps passa molt més a poc a poc, i hem de trobar el lloc que ens ajudin i ens ho facin el més àgil i flexible possible.

La combinació d’aquests aspectes hauria de facilitar la decisió. Però bona part de l’èxit de qualsevol tractament és fer un bon diagnòstic, per poder donar un consell reproductiu exacte i que pugui aportar els resultats desitjats; és molt important individualitzar cada cas i no indicar tècniques superiors si no cal ni inferiors si no ens poden ajudar a embarassar amb les expectatives necessàries, i això només es pot fer amb una bona exploració mèdica i amb el suport de les proves necessàries.

Abans de començar, caldrà fer una primera visita mèdica amb un ginecòleg especialista en Esterilitat, que explicarà el procés a seguir, la pauta de medicació, els dies en què s’aconsella repòs, els resultats o els possibles riscos de la tècnica.

I no s’ha d’oblidar l’aspecte psicològic i emocional. Perquè les parelles o dones que emprenen el viatge cap a la maternitat/paternitat mitjançant l’ús de tècniques de reproducció assistida passen per un procés de proves i tractaments mèdics que en alguns casos es converteix en una experiència llarga i/o estressant. Nombrosos estudis han analitzat l’impacte psicològic de l’esterilitat/infertilitat sobre la qualitat de vida i el benestar de les persones que passen per situacions com aquestes. Encara que s’ha demostrat que el nivell d’estrès o el desajust emocional que aquesta situació pot suposar és variable en cada individu i no es presenta de forma general se sap que davant situacions estressants es posen en marxa mecanismes per mitigar aquests efectes.

De totes maneres, existeixen clíniques que per la seva manera de treballar poden explicar que ja sigui a la primera o després d’alguns cicles, ofereixen nombroses garanties d’aconseguir fer realitat el somni de ser mares. Algunes d’elles, que ja han passat per això dirien: “alguns necessitareu més ajuda i a d’altres us costarà menys, però el més probable és que ho aconseguiu, així que ànims i força, que sabem que sabeu que valdrà la pena.”

Servei de Reproducció Assistida/ Embriogyn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *