Fotoprotecció:

El sol emet diferents tipus de radiacions, entre les quals ressaltem:

Per gaudir dels efectes beneficiosos del sol, com ara activar la Vitamina D, és imprescindible que respectem unes pautes concretes:

  1. Utilitzar filtres solars: Aquests poden ser físics (reflecteixen les radiacions UV) o químics (absorbeixen la llum UV). En els nens petits es recomanen els filtres solars físics ja que penetren poc a la pell i minimitzen el risc d’efectes adversos com la dermatitis.
  2. El nombre de Fotoprotecció solar (FPS) ha de ser igual o superior a 30. El FPS ens indica el nombre de vegades que el filtre solar augmenta la capacitat de defensa de la pell.
  3. El moment de col·locar la crema solar: s’ha d’aplicar 30 minuts abans d’exposar-se al sol, i repetir cada 2 hores o després d’un bany prolongat.
  4. Edat: els nens de 6 mesos o menys d’edat no han d’exposar-se al sol, i han de protegir-se mediantes barreres físiques com l’ús de roba i gorra.
  5. Horari: evitar l’exposició al sol entre les 12 i les 16 hores, ja que és l’horari de major intensitat de radiació solar i major risc dels seus efectes adversos.

Repel·lent d’insectes:

i ha compostos químics que s’apliquen sobre la pell i impedeixen que els insectes es fixin i puguin picar. La seva eficàcia depèn principalment de:

Si cal combinar un protector solar juntament amb un repel·lent d’insectes s’aconsella aplicar en primer lloc la protecció solar i després de passats 20 minuts el repel·lent.

Pel que fa al IA, el més conegut i utilitzat és el DEET. Exemples:

El DEET es desaconsella en menors de 2 anys d’edat, en aquest grup d’edat es prioritzen les mosquiteres i / o repel·lents amb l’IA icaridin. Exemples:

En nens menors de 6 mesos d’edat no està autoritzat l’ús de repel·lents.

Alejandro Novoa i Sandra Klear / Unitat de Pediatria PCV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *