La vacuna antigripal és la mesura de protecció més efectiva, en aquest moment, contra la grip i recomanada per les més altes institucions i personalitats del món sanitari (OMS, Ministeri de Salut, Conselleria de Salut …).

Una asseveració tan precisa no es realitza a la lleugera, sobretot tractant-se de la salut. Els estudis així ho demostren i s’estima que el benefici de la mateixa ha salvat milions de vides al món des de la seva existència.

Llavors, per què aquesta reticència a la vacuna?
Realment no ho sé. No hi ha cap estudi que hagi conclòs perjudicis per l’administració de la vacuna, tot el contrari. Però és cert, fins i tot en el món sanitari, que se li atribueixen poders patògens a la mateixa.

La realitat és que la vacuna no cobreix al 100% dels pacients; s’estima que un 5% no crea suficients anticossos -defensas- contra el virus.

I és cert que les vacunes es creen en base als virus de la grip que estan circulant pel món, i no és possible crear vacunes contra possibles mutacions, tal com va passar amb el famós virus de la Grip A (H1N1), del qual ja s’administra en les vacunes actuals.

La vacuna pot produir grip?
No, és impossible. Les vacunes estan compostes per virus fraccionats i morts, per la qual cosa no produeixen la grip, encara que sí pot donar-se alguna reacció posterior de caràcter lleu per la reacció de les nostres defenses contra els antígens gripals inoculats.

Si he estat vacunat, puc passar la grip?
Sí, encara que els signes i símptomes de la malaltia seran mínims respecte de no estar vacunat.

Pot ser, com vaig explicar abans, que es tinguin símptomes gripals complets, per la manca de producció de defenses durant el procés de vacunació, però representa un percentatge mínim.

Qui s’ha de vacunar?
Hauria de ser “gairebé obligatòria” en col·lectius com el sanitari o professorat, considerats grups de risc i també policies i treballadors de residències de gent gran, entre d’altres.

Així mateix tot els pacients amb malalties cròniques (diabetis mellitus, MPOC …) i els majors de 65 anys.

En resum …
La vacuna antigripal és un bon mètode de control de la malaltia gripal (encara que no evita emmalaltir per altres virus catarrals), amb mínims efectes secundaris i realment beneficiosa per a la salut de la nostra família.

Direcció Mèdica Assistencial. / Dr. J.L. Guillen Mejias

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *