La teoria de Descartes que afirmava que el dolor necessariament provenia dels teixits patològics i que es feia conscient al cervell ha quedat eradicada actualment.

Avui en dia sabem que arrel d’un estímul nociu percebut als teixits es desenvolupa un procés avaluatiu d’amenaça que provoca una sèrie de fenòmens centrals que desencadenaran dolor com a senyal d’alerta. Per tant, podem dir que el dolor és una acció de l’organisme, una conseqüència conductual basada en les creences, les experiències i les expectatives de la persona que el pateix.

Hi poden haver tres contextos tissulars del dolor:

Tots tres contextos activen de manera sincronitzada múltiples àrees del cervell implicant la transició a l’estat d’alerta-protecció. Per tant, podem dir que el dolor és una informació de sortida del cervell, no d’entrada. No hem de confondre la nocicepció (contextos tissulars percebuts) amb el dolor (generat posteriorment com a resposta).

El dolor sempre és real, i només la persona que el pateix el coneix. En els casos de dolor crònic, hi ha una absència de dany que l’expliqui o el justifiqui biològicament, però existeix un sistema d’alerta-protecció que avalua i anticipa el perill encara que no hi sigui.

El fet d’haver patit dolor durant molt de temps provoca una actitud d’hipervigilància degut a la creença que aquest problema no té ni tindrà solució. Conèixer com funciona el mecanisme que desencadena el dolor pot ajudar a entendre que el nostre aprenentatge és la clau per poder educar el nostre sistema neuroimmune.

Els professionals de la salut han d’ajudar a minimitzar la incertesa i la por en relació al dolor, oferir estratègies (com per exemple el moviment) per ajudar a l’aprenentatge de noves estratègies que ajudin a recuperar la confiança i l’autoestima.

Per acabar, una reflexió: «Devolvamos al organismo sus ganas de explorar libremente el entorno, sin miedos inducidos por creencias erróneas» Dr. Arturo Goicoechea.

Fàtima Sultan Hamudy / Policlínica Comarcal del Vendrell 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *