Quan es parla de la salut de la dona, per desgràcia, topem amb molts tabús. L’origen és ben clar: fins fa ben poc, no se solia parlar tan obertament dels “problemes de la dona”. Anar al ginecòleg es reservava per quan no hi havia més remei. Valien més els remeis de l’àvia: si et pica allà baix “posa’t iogurt” o “uns banys de farigola t’aniran molt bé” i un llarg etcètera, i sempre queda el “no et queixis tant, nena!” Si bé és cert que els remeis naturals en ocasions poden anar bé, i bé que ho penso que molts funcionen, no estan recolzats per una evidència científica, cosa que els fa difícilment recomanables per part d’un professional de la salut.

Per sort, últimament les coses han anat canviant. El mur i els tabús s’han anat trencant progressivament gràcies a l’emancipació de la dona, el respecte per la seva figura i el seu apoderament. D’aquesta manera, el desconeixement i el pudor poc a poc s’han d’anar esvaint. L’interès pel propi cos i el que hi passa és un dels motors d’aquest canvi. El descobrir-se un mateix és una de les millors recomanacions que us puc donar. Conèixer el propi cos és de summa importància.

Si us coneixeu vosaltres mateixes sabreu què és normal i, per tant, podeu saber allò que no ho és quan les coses canvien, i podreu demanar ajuda al respecte. Per exemple, pel que fa al pit, no tingueu por d’explorar-vos; si ho feu, feu-ho amb la mà oberta i plana, després de la dutxa i passada la regla. Tenir confiança en la vostra ginecòloga o ginecòleg us estalviarà molts problemes futurs: hi ha moltes malalties o trastorns que, agafats a temps, tenen molt millor pronòstic i són potencialment curables.

Parlar de les coses que ens passen no fa cap mal, tot el contrari: pot donar solució a patologies a llarg termini que d’altra manera no es solucionarien tan bé. Us posaré un exemple: és molt habitual presentar alguna fuga d’orina després del part, però no és tan normal que es mantingui en el temps: consulteu si us segueix passant al cap de sis mesos o més. També és normal tenir certes molèsties en les relacions sexuals després del part, però no heu de tenir pudor d’explicar-ho.

En resum, parleu sense por, sense pudor, confieu. Els professionals estem per això, a vegades pequem de distants i, potser, el que hem de fer és tornar-nos més propers i fer-vos veure més sovint que estem per ajudar-vos i per intentar solucionar junts els problemes que vagin sorgint.

Dr. Ricard Figueras Claver, metge especialista en Ginecologia / Policlínica Comarcal del Vendrell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *