Com definiria el Servei de Pediatria de la Policlínica Comarcal?

És un Servei que prioritza l’Atenció Primària de la Salut, és a dir, la prevenció, el control del creixement i desenvolupament de l’infant, la promoció d’hàbits saludables i el diagnòstic precoç i tractament oportú de patologies congènites i adquirides. Controlem pacients des dels primers dies de vida fins a la seva entrada a l’adolescència, realitzant els controls rutinaris de salut del nen sa i l’atenció de patologia aguda quan l’infant i la seva família ho requereixin.

Quins són els punts que destacaria de la consulta?

La nostra premissa és aquesta: primer, saber escoltar, donar temps i atenció. És la clau que generalment obre les portes al diagnòstic. Després donem pas a mirar i examinar l’infant i, finalment, parlar; en aquesta última fase cal ressaltar que no hi ha pares que no entenguin el que els diuen, sinó metges que no trien les paraules adequades per a ells. El pediatre ha de dir el que és necessari. Els pares busquen el millor consell, no que se’ls demostri com en sap, el metge. Cal ensenyar els “signes d’alarma” perquè la família sàpiga quan avançar la consulta i, així mateix, informar sobre l’evolució esperada per evitar angoixes i visites innecessàries.

El pediatre actual s’ajuda només amb el fonendoscopi i l’otoscopi? O disposa de més recursos?

La consulta actual ha evolucionat en comparació a anys previs. Actualment estem capacitats per diagnosticar infants amb hipertensió arterial a partir de l’any de vida, alteracions de l’agudesa visual a partir dels 6 mesos de vida, o realitzar estudis d’imatges com l’ecografia.

Sobre aquest últim punt cal destacar que a Espanya no es realitza formació en ecografia durant la formació MIR, de manera que és habitual que el metge que realitza una ecografia a un nen sigui un metge especialista en imatges però no pediatre. En aquest sentit, a partir de novembre d’aquest any, el servei de Pediatria de la Policlínica Comarcal Vendrell estarà en condicions d’oferir als seus pacients ecografies pediàtriques realitzades pel pediatre. El principal benefici d’aquesta nova iniciativa és interpretar l’ecografia des del punt de vista pediàtric, cosa que augmenta la qualitat diagnòstica i permet decidir la conducta terapèutica en un mateix acte mèdic.

Finalment, ens agradaria que ens parlés sobre les seves Jornades de Pediatria, que aquesta any arriben a la VII edició consecutiva.

El Servei de Pediatria, juntament amb els directius de la Policlínica Comarcal Vendrell, tenen en compte la importància de la formació mèdica contínua, i creuen que ha de ser accessible i de primera qualitat. Per això hem implementat des de l’any 2012 les Jornades Anuals d’Actualització Pediàtrica, que es realitzen durant el mes de novembre. Són impartides per metges referents a escala nacional en la seva especia- litat, i hi assisteixen pediatres de tot Catalunya i zones veïnes com la Comunitat Valenciana i Aragó. Aquestes Jornades han rebut el reconeixement de la Societat Catalana de Pediatria, la qual ha atorgat el seu auspici anual i de l’Associació Espanyola de Pediatria, que l’ha validat com d’alt interès científic a través del Comitè d’Avaluació d’Activitats Docents i Científiques. Es fan a la sala d’actes “Dr. Isaac Contel”, amb capacitat per a 150 persones.

Dr. Novoa, Unitat de Pediatria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *