La tomografia computada (TC) és una prova que es fa amb una màquina amb un orifici que porta a dins un tub de raigs X. El pacient s’estira sense moure’s sobre una taula que es va movent amunt i avall, dins i fora, mentre el tub de raigs X gira al voltant del seu cos. Així es poden generar imatges del cos des de diferents angles. Es especialment útil perquè mostra molt clarament diferents tipus de teixits.

En què consisteix?

La TC fa servir un equip especial de raigs X per obtenir imatges del cos des de diferents angles. Cada cop que el tub de raigs X i el detector giren s’obté una imatge d’una secció molt prima de la part del cos que es vol estudiar. Aproximadament, en cada rotació es prenen unes mil imatges. És com examinar un tros de pa en llesques molt fines. Un ordinador s’encarrega de tornar a muntar totes les llesques, una darrere l’altra, per produir una vista multidimensional molt detallada de l’interior del cos.

Per a què es fa servir normalment?

La TC és especialment útil perquè mostra molt clarament diferents tipus de teixits –pulmons, ossos, teixits tous i vasos sanguinis. Permet diagnosticar problemes com ara malalties cardiovasculars, infeccions, traumatismes, trastorns musculoesquelètics i càncer, així com fer-ne un seguiment i planificar el tipus de tractament mèdic o quirúrgic i la seva resposta.

Com es realitza?

El personal tècnic fa estirar el pacient a la taula de la TC. Es pot fer servir un coixí per mantenir millor la posició. Quan comença la prova, la taula es va desplaçant lentament per l’interior de la TC. Segons la part del cos que s’examini, el pacient podrà percebre el moviment o no. De vegades, per poder veure millor certes parts del cos és necessari fer servir un contrast. Es tracta d’un líquid que s’administra al pacient begut o injectat per via intravenosa, depenent del tipus de prova. El personal sanitari us informarà sobre la prova, us aclarirà qualsevol dubte que tingueu i us farà signar un document de consentiment informat.

Com us heu de preparar?

Si per a la vostra prova no cal contrast, no és necessari que feu cap preparació. Per a les proves en què cal administrar contrast, és millor estar en dejú sis hores abans. Ara bé, no deixeu de prendre aigua perquè cal estar ben hidratats. Hi ha algunes proves de TC molt específiques que impliquen altres intervencions i que, per tant, tenen altres requeriments. El vostre metge o metgessa us ho ha d’explicar amb detall.

Què experimentareu durant i després de la prova?

No fa cap mal. Si us administren contrast, en la majoria de casos no notareu res. Si és begut, notareu un gust anisat. Algunes persones quan se’l prenen o se’ls injecta noten una mica d’escalfor. No passa res, desapareixerà en un parell minuts. Si experimenteu alguna sensació diferent de les descrites, informeu-ne immediatament l’infermer o infermera o el personal tècnic, ja que podria ser senyal d’una reacció al·lèrgica.

Qui i on us faran la prova?

Us la farà un tècnic especialista en radiologia. Durant la prova el personal no es quedarà en la sala, però us veurà i us sentirà tota l’estona i, per tant, us hi podreu comunicar. S’encarregarà de vigilar que en tot moment estigueu bé.

Qui interpretarà els resultats?

L’especialista en radiologia, que és un metge o metgessa especialitzat en TC i altres exàmens radiològics, analitza i interpreta les imatges i envia un informe signat amb la seva interpretació al metge o metgessa del pacient. Al consultori mèdic us diran com podeu obtenir els resultats. En la majoria de casos, arribaran al vostre metge o metgessa perquè els tingui el dia que tingueu concertada la visita.

Quines són les exploracions més freqüents?

Es pot fer una TC de qualsevol part del cos. Les més freqüents són per explorar el sistema nerviós central (sobretot, el cervell), el tòrax i l’abdomen. La TC també té altres aplicacions, menys freqüents però també valuoses. Es pot estudiar el cor, el budell o les dents per fer implants. Es pot utilitzar per visualitzar la zona del cos on prendre mostres de teixits i també per visualitzar la zona del cos per tractar alguns tumors.

Quines situacions especials cal tenir en compte abans de fer la prova?

Sempre cal informar el vostre metge o metgessa, personal infermer o tècnic :

  • si esteu embarassada;
  • si esteu donant el pit;
  • si sabeu que podeu tenir al·lèrgia al contrast;
  • si teniu diabetis, asma o malalties del cor, dels ronyons o de les tiroides;
  • si habitualment preneu algun medicament i heu de fer dejú perquè us han d’administrar contrast, heu d’informar de la medicació que preneu; en la majoria de casos us diran que no deixeu de prendre’l; no hi ha cap problema si necessiteu beure una mica d’aigua;
  • si patiu claustrofòbia no cal que us amoïneu perquè es tracta d’un aparell molt obert; de tota manera, si ho considereu necessari comenteu-ho al vostre metge o metgessa.

Departament de Radiologia / Policlínica Comarcal del Vendrell

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *