Com cada estiu, s’inicia un nou període de temperatures altes que aquest any sembla més alt del normal, segons la predicció dels diferents organismes de meteorologia autonòmics i estatals.

Com cada any hem de prevenir els efectes que aquestes temperatures altes poden produir en el nostre cos que bàsicament es presenta com:

  1. Estrès de calor: Percepció d’incomoditat i estrès fisiològic associat a exposició a calor ambiental, especialment durant el treball físic.
  2. Cop de calor: El cop de calor es produeix quan una persona produeix una quantitat de calor que no pot eliminar a través de la suor o amb la dilatació dels vasos sanguinis. Es dóna quan s’arriba a temperatures molt extremes. És una malaltia greu caracteritzada per temperatura central superior a 40°C i alteracions del sistema nerviós central que poden provocar deliri, convulsions o coma, com a conseqüència de l’exposició a la calor ambiental o a l’exercici físic extrem.

Grups de risc de deshidratació:

Grups de risc en cas d’onada de calor:

La millor mesura per al tractament de les malalties relacionades amb la calor és la prevenció:

  1. Beure molt líquid (les begudes alcohòliques o amb molt de sucre són dolentes perquè faciliten la pèrdua de líquids). Les begudes per a esportistes aporten molts ions i permeten reemplaçar les sals minerals perdudes per la suor. És important beure molt regularment, anticipant-se a la sensació de set. Les begudes molt fresques no són aconsellables ja que fan desaparèixer més ràpidament la sensació de set i, per tant, s’ingereix menys líquids. Per a les persones que tinguin malalties de base que els imposin limitar la ingesta de líquids s’aconsella que consultin el seu metge per saber fins a quina quantitat poden beure durant l’estiu.
  2. Feu menjars lleugers que l’ajudin a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites, verdures, gaspatxos o sucs).
  3. És important la utilització de roba apropiada: lleugera i de colors clars.
  4. Cal intentar estar en llocs amb aire condicionat. Si una persona no disposa d’aire condicionat al seu domicili s’aconsella que visiti llocs públics preparats com poden ser els cinemes, les biblioteques o els grans centres comercials.
  5. Baixeu les persianes evitant que el sol entri directament al seu domicili. No obriu les finestres quan la temperatura exterior és més alta. No utilitzeu màquines i aparells que puguin produir calor a les hores més caloroses. A partir dels 35ºC a l’interior de l’habitatge, un ventilador només mou l’aire, no el refreda. Utilitzeu totes les mesures tradicionals al seu abast.
  6. Eviteu les activitats a l’exterior a les hores més caloroses, sobretot si les activitats són intenses.
  7. S’aconsella no deixar ningú dins d’un cotxe estacional amb les finestres tancades.
  8. Les persones que han de treballar exposades a la calor és important que recordin la necessitat de prendre begudes no alcohòliques molt sovint i, si han de realitzar activitats físiques esgotadores, descansar a l’ombra periòdicament.
  9. Per a la gent que tingui familiars ancians que visquin sols s’aconsella que els controlin periòdicament per saber si presenten alguns dels símptomes relacionats amb el cop de calor.

Si trobem una persona que presenti algun d’aquests símptomes, s’aconsella buscar refugi en una ombra o en un lloc amb aire condicionat, i intentar baixar-li la temperatura corporal amb el mètode que sigui: submergint-lo en aigua freda, mullar amb una mànega… , mentre sol·licitem atenció mèdica urgent. Un cop a l’hospital s’iniciaran les mesures de rehidratació i per baixar la temperatura corporal.

Direcció Mèdica Assistencial. / Dr. J.L. Guillen Mejias