Tots hem sentit a parlar en un moment o un altre de l’alimentació saludable però en moltes ocasions es confon amb dietes per la pèrdua de pes, dietes per segons quines malalties o simplement evitar menjar greixos. Però l’alimentació saludable no és només el que mengem, es pot considerar tot un conjunt d’accions per millorar la nostra salut; entre d’altres beneficis ens aporta la prevenció i tractament de malalties cròniques importants com la hipertensió, malalties neurològiques, coronàries i diabetis.
Fa molts anys que la nostra dieta, la dieta mediterrània està essent estudiada i es consolida com la dieta més saludable que hi ha avui per avui. No obstant, alhora de fer estudis, recomanacions o implantacions de dietes hem de tenir en compte a la persona com un conjunt d’elements, motiu pel qual en la dieta i els seus hàbits tindran influència factors econòmics, culturals i social. No obstant, i en qualsevol cas, l’alimentació hauria de ser:
- Equilibrada: proporcional a edat, sexe i situació vital.
- Suficient: quantitat adient per mantenir nutrients (hidrats de carboni, greixos, minerals, vitamines, proteïnes, …) i pes adient.
- Variada: diversitat d’aliments per garantir l’aportació de tots els nutrients, ser més agradable i menjar de tots els grups alimentaris.
- Apetitosa: alimentació que activi els sentits i la faci perdurar en el temps.
- Sostenible: factors relacionats amb l’adquisició d’aliments i impacte al medi ambient.
Per tant, menjar saludable, activitat física i activitat mental és vital per una bona salut; però sempre es recomana seguir els consells dels professionals en la matèria per optimitzar els resultats i prevenir possibles incidències en el cas de tenir alguna malaltia que pugi ocasionar contraindicacions.